Kunnon kasvualustat kasveille

Miksi puu ei kasva? Miksi pensas ei kuki? Miksi hedelmiä tai marjoja ei tule? Kas, siinäpä pulma, johon voi vastaus olla, ettei ko. kasvilla ole kunnollisia kasvuolosuhteita maan pinnan alla.

Jo kasvin istutuksen yhteydessä kannattaa satsata aikaa ja hauisvoimaa sekä multaa, lannoitetta ja kalkkia. Kaikki se, mitä tässä vaiheessa satsataan, näkyy vuosien saatossa kasvin kasvussa, hyvinvoinnissa, kukinnoissa ja sadon määrässä.

Puut levittävät juuristonsa usean metrin alueelle rungon ympärille. Ne tarvitsevat halkaisijaltaan jopa neljän-kuuden metrin alueelle mahdollisuuden kasvattaa juuristoaan niin, ettei siellä ole isoja kiviä tai tiukkaa savea estämässä juuriston kasvua. Syvyyttä pitää katsastaa 50-100 cm syvyydeltä, riippuen maan laadusta. Jos on tiukka, savinen maa, kasvualustaa kunnostetaan syvemmältä kuin läpäisevässä, multavassa maassa. Isot kivet poistetaan ja kasvualusta vaihdetaan tarvittaessa hyvään multaan.

Kun istutuskuoppa on kaivettu, upotetaan jo pohjamaahan kaksi tukikeppiä lehtipuiden tukemista varten. Multaan sekoitetaan lannoite ja kalkki (havukasvit ei tarvitse kalkkia). Mullan lisäyksen yhteydessä kastellaan istutuskuoppaa, vesi tiivistää multaa eikä se painu niin paljoa jatkossa. Mullan pinta jätetään ympäröivää maata korkeammalle, etenkin tiiviillä mailla tehdään istutus reilusti harjuun, noin 20-30 cm.

Lopuksi otetaan puu muoviastiasta, tarkistetaan juuristo; möyhennetään tiivistä juuristoa sekä oi’otaan ruukun mukaisesti kiertyneet juuret. Puu istutetaan siten, että juuripaakun päälle tulee pari senttiä multaa. Lopuksi sidotaan puu kahdelta korkeudelta tukikeppeihin kiinni runkoa hankaamattomalla sidontanauhalla.

Pensaat tarvitsevat samanlaisen kasvualusta kunnostuksen; läpäisevän ja multavan mullan, lannoitteen ja kalkin (kalkkia ei happaman maan kasveille). Riittävä läpäisevän kasvualustan syvyys pensaille on 50 cm. Pensasryhmille tehdään yhtenäinen kasvualusta. Ensin poistetaan nurmikko koko pensasryhmän alueelta ja sitten kunnostetaan kasvualusta.

Istuttaminen tehdään kuten puilla; istutuskuopan multaa kastellaan ja kasvin juuristo tarkistetaan.

Perennat tarvitsevat kasvualustan syvyyttä 25-70 cm, riippuen kasvien koosta. Myös niille tehdään läpäisevä, lannoitettu ja kalkittu kasvualusta.

Näillä eväillä sekä tietenkin hoitokalkituksen ja vuosittaisen lannoituksen avulla kasvit voivat hyvin.

….