Omena- ja päärynäpuiden leikkaus

Kevättalvella on aika katsastaa omena- ja päärynäpuut ja eritoten niiden leikkaustarve.  Puita leikataan mieluummin vuosittain ja vähän kerrallaan kuin harvoin ja kerralla paljon.  Puut kannattaa leikata silloin kun maassa on vielä lunta, ennen kasvun alkamista. Jos leikkaus jää keväällä tekemättä tai leikattavaa on paljon, seuraava sopiva aika leikkauksille on kesäkuun lopulla.

Nuorten puiden latvoista ja sivuversoista typistetään edellisen vuoden kasvua joko 1/3 tai puolet, riippuen kasvun pituudesta.  Tarkistetaan myös oksien tiheys rungosta ja poistetaam liian tiheässä kasvavia versoja, jotka kasvavat liian lähellä, alle 15 cm, toista samaan suuntaan.  Ennen pitkää oksat alkavat vahvistuttuaan hangata toisiaan, joten ne kannattaa leikata jo pieninä.  Samoin poistetaan jo pieninä versot, jotka kasvavat oksan päältä suoraan ylös päin.

Vanhemmista puista typistetään pitkiä vuosikasvuja, leikataan kuivat ja vioittuneet versot sekä sivuversoista jyrkästi ylös-, alas- tai latvuksen sisäänpäin kasvavat versot.  Jos leikattavaa on paljon, ajoitetaan leikkaaminen useamman vuoden ajalle, ettei tule leikattua liian paljon kerrallaan. Leikkaustarvetta rungon alaoksista vähentää, kun poistetaan nurmikko puiden latvusalueelta. Nurmikon tilalla voi kasvattaa matalia, tallaamista kestäviä maanpeiteperennoja tai kasvattaa ahomansikkaa, mesimarjaa tai jalomaaraimia, joista kaikista saa myös syötävät marjat. Perheomenapuusta, jossa on useita eri lajiketta, pyritään säästämään leikkauksissa jokainen erillinen vartettu lajike. 

Haavanhoitoainetta käytetään noin 2 cm ja sitä isompien leikkaushaavojen suojaamiseen. Haavanhoitoaine tekee leikkauskohtaan suojaavan pinnan, jotta kasvitautien itiöt eivät pääse puuhun.

Hedelmäpuista toi typistää latvan niin, että puiden korkeus on esim. 2,5 metriä.  Silloin puita on helppo hoitoleikata ja niistä on helppo kerätä satoa. Jos hedelmäpuu tuntuu liian korkealta, voi isoakin puuta madaltaa helpottamaan puun hoitamista.

Leikkausvälineilläkin on väliä.   Leikatessa kannattaakin valita työväline leikattavan oksan mukaan; pieniä oksia leikatessa käytetään pieniä oksasakseja, ns. sekatöörejä. Isompia oksia leikatessa mitoitetaan voimasaksien koko leikattavien oksien mukaan. Kun oksa on ahtaassa oksakulmassa tai niin vahva, ettei sitä saa poistettua sakseilla, käytetään sahaa. Jatkovarrella olevalla sahalla voi maasta käsin leikata korkealla olevia oksia tai typistää latvaa.  Fiskarsin teleskooppi -jatkovarsi on oiva peli, se jatkuu jopa neljään metriin ja siihen saa yhdistettyä oksasahan lisäksi monitoimileikkurin (sakset) sekä omenanpoimurin, räystäskourunpuhdistajan ja muita QuickFit -työkaluja. 

Käyn leikkaamassa tilauksesta asiakkaiden puita.  Ilmoita, mikäli tarvitset leikkausapua, sovitaan molemmille sopiva leikkausaika.

Kukkia kehittyy parhaiten vaakatasossa oleviin sivuversoihin, eli niistä saa parhaiten satoa.  Leikkauksilla ja oksien taivuttamisella saadaan sivuversot hyvään oksakulmaan.  Taivuttaminen onkin sitten toinen juttu, joka kannattaa jättää kesäkuun lopulle ja siitä eteenpäin.