Omat maistuvat päärynät.

Päärynäpuuta istuttamaan

Päärynäpuun lajike

Asiakkaallani on päärynäpuu, joka tarvitsee kaverin kukkien pölytystä varmistamaan. Päärynäpuut ovat itsepölytteisiä, joten ne tekevät jonkin verran hedelmiä yksinkin, mutta satoisuus paranee selkeästi, kun kaveriksi istutetaan eri lajikkeen puu. Asiakkaani tarvitsee istutusapua, joten tuumasta toimeen.

Onneksi asiakkaallani on tallella nimilappu aikaisemmin istutetusta päärynäpuusta, joten valitsen sille kaveriksi eri lajikkeen.  Päärynäpuita on putiikilla myynnissä 7 eri lajiketta, sekä kesä- että syyslajikkeita.  Nämä kaikki laijikkeet ovat IV- tai V -kasvuvyöhykkeillä menestyviä, eli kestävät hyvin talvea meidän korkeuksilla. Kasvuvyöhyke jaottelu ei ole ihan mustavalkoinen, pienilmasto voi olla yhden, jopa kaksi vyöhykettä suotuisampi kuin paikkakuntakohtainen karkea arviointi kasvuvyöhykkeestä on.  Vastaavasti jollakin alueella voi olla hyvä varautua vyöhykettä kestävämmillä lajikkeilla, jos on alava ja kylmä pihapiiri. Kun valitaan tontille sekä kesä- että syyslajike, satokausi on pitkä ja asiakkaani saa tuoreet päärynät omasta puusta pidemmän aikaa.  

Istuttaminen

Puun lisäksi tarvitsen mukaan multaa, lannoitteen, kalkkia, kaksi tukikeppiä ja sidontanauhan.  Hedelmäpuut viihtyvät hyvin aurinkoisella ja jos mahdollista, tuulensuojaisella paikalla.  Kun pääsen itse operaatioon käsiksi, alan kaivaa istutuskuoppaa neljän metrin päähän toisesta päärynäpuusta.  Poistan nurmikon ja kaivan istutuspaikkaa 50-80 cm syvyydeltä ja parin metrin halkaisijaltaan olevalta alueelta.  Katson, ettei sieltä löydy isoja kiviä tai tiivistä savimaata, jotka estävät puuta juurtumasta kunnolla.  Olemassa oleva multa vaikuttaa hyvältä, multavalta ja läpäisevältä, joten sitä voin käyttää uudelle puulle.  Laitan kaksi tukikeppiä pohjamaahan 60 cm välein ja kaadan sankollisen vettä istutuskuopan pohjalle.  Sekoitan entiseen multaan sekä mukanani tuomaani uuteen multaan kalkkia noin 10 kg sekä lannoitetta, joka käy hedelmäpuille.  Täytän istutuskuoppaa mullalla ja samalla kastelen multaa, jolloin multa tiivistyy ja kastuu kunnolla. Yhteensä laitan istutuskuoppaan neljä sankollista vettä.  Kun mullanpinta on noin 10 cm ympäröivää maata ylempänä, istutan puun tukikeppien väliin.  Kun otan puun pois ruukusta, tarkistan juuret ja oion ruukun mukaan kiertyneitä juuria.  Kun taimi on laitettu paikoilleen, lisään multaa noin 1 cm juuripaakun päälle, ettei juuripaakku kuivahda.  Lopuksi sidon puun kahdelta korkeudelta kiinni tukikeppeihin sidontanauhalla.  Puun sitomisen tarkoitus on, ettei tuuli pääse heiluttamaan puuta ja haittaamaan sen juurtumista.  Tukikepit saavat olla paikoillaan kaksi vuotta.

Puun ympärille voi laittaa katetta tai istuttaa maanpeitekasveja poistetun nurmikon tilalle.  Nurmikkoa siihen ei kannata laittaa, koska nurmikon leikkaaminen puun alta on hankalaa ja herkästi tulee leikkurilla vioitettua puun runkoa.