Kukkamullan vaihto

Kevättalvella on aika vaihtaa kukkiin mullat.  Kasvavan kuun aikana on sopiva hetki rueta askareeseen.  Kun entisessä mullassa ei enää ole mukava juurten asua, tarvitaan uutta, muhevaa ja ravinteikasta multaa.  Ja onkohan tainnut se niille juttelukin jäädä vähemmälle viime aikoina…  Tässä onkin kaksi asiaa, jotka on tutkimuksissa todistettu; kukat lähtevät paremmin juurtumaan kun mullat vaihdetaan kasvavan kuun aikana ja ne voivat paremmin, kun niille jutellaan (hengityksen hiilidioksidilla on positiivinen vaikutus, kun hönkäilee siinä kukkasten lähellä).  Ja itselle tulee parempi mieli, kun juttelee kasveille positiivista asiaa eikä ala ärhentelemään jos ei mokomat kasva.

Entiset ruukut näyttävät kevään kirkkaassa valossa ehkä ränsistyneiltä, likaisilta ja pintakin niissä voi olla epäsiistiksi. Taas on putiikilla niin paljon kivoja, erivärisiä ja kokoisia sekä erilaisista materiaaleista valmistettuja ruukkuja tarjolla, että on ilo alkaa valita runsaasta ruukkuvalikoimasta uudet ruukut.  Jos tekee mieli irrotella ja yhdistää ihan erityyppisiä ruukkuja keskenään, se tuo paljon piristystä myös sisustukseen. Tai jos haluat seesteisen ruukkurivin, sekin onnistuu joko yhdennäköisillä tai lähes samannäköisillä ruukuilla. On kiiltäväpintaisia, mattapintaisia, väreinä valkoisia, harmaista, mustia, sekä vihreän, ruskean, punaisen, keltaisen ja sinisen eri sävyjä. Ja löytyypä sekaan vielä yksi vanha roosa/valkoinen kirjava.  Niistä tuleekin piristävä ruukkurivi.  Uusi ruukku kannattaa valita aikaisemman ruukun halkaisijaa 2-3 cm suurempana, jolloin juurilla on uutta tilaa kasvaa.

Kukkamultaa on erikokoisissa pusseissa. Multaa on kaktuksille ja orkidealle sopivat omat mullat sekä muille huonekasveille sopivaa multaa. Vermikuliittia ja perliittiä löytyy mullan sekaan laitettavaksi. Kevytsoralla voi lisätä keveyttä multaan sekä käyttää sitä ruukun pohjalla tuomaan vähän salaojitusta. Ruukun pinnalla käytetään kevytsoraa tai erivärisiä koristekiviä peittämään mullan pintaa, ne tuovat loppusilauksen sisustukseen sekä pitävät ulkonäön siistinä. Myös seramisrouhetta löytyy, se käy kukkamullan asemesta ruukkuihin, tätä ei tarvitse vaihtaa koskaan!

Viimein itse askareen kimppuun.  Kukat kastellaan ruukuissaan, jotta juuripaakut irtoavat ruukuista paremmin.  1 x 1 metrin kokoista suojakangasta on putiikissa myynnissä, jonka voi levittää alustaksi, estämään mullanvaihdosta syntyvää multasotkua leviämästä ympäristöön. Varistellaan irtoava entinen multa pois. Mikäli juuripaakku on tiivis ja hyvin voiva, sitä voi möyhiä reilusti. Jos juuret ovat hennot ja pienet, vältetään niiden vioittamista mullan vaihdon yhteydessä. Tiiviit ja isot juuripaakut leikataan pienemmiksi ja istutetaan useampaan ruukkuun. Poistetaan myös kuivuneet ja vioittuneet kasvien lehdet ja oksat. Istutettaessa jätetään mullan pinta vajaa 1 cm ruukun yläreunaa alemmaksi. Mullan pinta laskee vielä hieman kastellessa. Lopuksi lisätään ruukun väriin sopiva ruukkukate viimeistelemään kaunis lopputulos..  Lopuksi lisään ruukun väriin sopivaa värillistä koristekiveä.  Lannoitus aloitetaan muutaman viikon kuluttua kun kukat ovat ehtineet juurtua uuteen multaan.