Kasvimaalle kuopsuttamaan

Heti kun lumet sulavat, voi kaivaa talikon esiin ja marssia kasvimaalle tekemään ’kevätkynnöt’. Ainakin pintamaa kannattaa muokata, jotta viime kesänä maalle erehtyneet monivuotiset rikkakasvit juurineen saavat häädön.

Tässä vaiheessa on hyvä olla tiedossa, mitä kasveja kasvatat missäkin lohkossa kasvimaalla. Eri tyyppiset kasvit tarvitsevat erilaisen määrän lannoitetta ja perunalle ei laiteta kalkkia.

Vuoroviljely

Vuoroviljely 3-5 vuoden jaksoissa kannattaa ehdottomasti, koska se auttaa maan rakenteen muokkaamisessa sekä kasvitautien torjunnassa. Maahan kehittyy monipuolisempi pieneliöstö ja se auttaa torjumaan kasvitauteja. Jotkut taudinaiheuttajat säilyvät maassa vain seuraavaan vuoteen, mutta ristikukkaisten kasvien möhöjuuri säilyy maassa jopa yli 10 vuotta. Ristikukkaisia kasveja ovat mm. kaalit, lanttu ja nauris.

Esimerkki 4 vuoden vuoroviljelystä:

Lohko 1: viljellään kasveja, jotka tarvitsevat paljon ravinteita: esim. kaalit, purjo, kurkku ja kurpitsa
Lohko 2: viljellään kasveja, jotka tarvitsevat kohtalaisesti ravinteita: esim. juurikkaat, sipulit, salaatit, tilli ja persilja.
Lohko 3: viljellään perunaa, joka tarvitsee vähän ravinteita Lohko 4: viljellään typensitojakasveja, jotka parantavat maata: esim. herneet ja pavut

Lohkot voi erotella toisistaan esim. hiekkakäytävillä, laudoilla tai kylvettävillä kesäkukkariveillä, mikäli tilaa kasvimaalla riittää.

Kun vuoroviljely on lapasessa ja lohkot on merkitty selkeästi, annostellaan lannoite lohkoittaan maan pinnalle. Muut, paitsi perunalohko kalkitaan. Muokataan lannoite ja kalkki pintamultaan.

Kylvötyöt ja taimien istutus

Sitten onkin aika kylvää siemenet. Pienillä siemenillä, esim. porkkana, voi hyödyntää valmiita siemennauhoja tai putiikissakin myynnissä olevaa siemenannostelijaa, jolla saa siemeniä kylvettyä harvempaa, se vähentää jatkossa taimien harventamista. Avomaankurkun, kaalien, purjon ja eri kurpitsalajikkeiden taimia saat hankittua putiikilta, samoin kuin siemenperunaa ja siemensipuleita.

Kesän aikana lisätään lannoitteita, mikäli kasvusto näyttää sitä tarvitsevan. Huolehditaan myös kastelusta kuivan kesän aikana.