Taimia kasvattamaan

Kun päivien valoisuus lisääntyy, on aika aloittaa taimikasvatus.

Putiikilla on helmikuun alusta saakka runsas valikoima sekä kesäkukkien että syötävien kasvien siemeniä. Huomioithan, että muutamat kasvit tarvitsevat pitkän esikasvatusajan, jotta kukinta ja sato ehtivät valmistua hyvissä ajoin. Moni syötävää tekevä kasvi on myös koristeellinen, niitä voi yhdistellä kesäkukkien tai perennojen kanssa.

Niksit….

Taimikasvatuksessa käytetään aina uutta, puhdasta multaa ja nimenomaan taimimultaa kylvövaiheessa. Ja kun multa on uusi, toki myös kasvatusastioiden on oltava puhtaita.

Kun aloitat kasvatuspuuhat, valitse ensin kasvatettavat lajikkeet putiikin runsaasta siemenvalikoimasta. Varaa myös tarpeellisen määrän joko turveruukkuja (joissa voin myöhemmin istuttaa taimet ruukkuineen kasvupaikalleen) tai muovisia taimiruukkuja (joita voin uusiokäyttää) sekä multaa.

Tarkasta siemenpusseista kylvöajat, jotta siemeniä ei tule kylväneeksi liian aikaisin. Jos taimet ehtivät kasvaa sisällä liian pitkiksi, ne vievät liikaa tilaa ja kasvu ei ole jämäkkää. Ensiksi täytä ruukut taimimullalla ja kastele multa, kylvä sitten siemenet. Isot siemenet voi kylvää suoraan kasvatusruukkuihin, mutta pienikokoiset siemenet kannattaa kylvää isommalle alustalle, josta ne koulitaan myöhemmin ruukkuihin. Joillakin koristekasveilla on siemenpusseissa mainittu, että siementä ei peitetä, koska siemen itää valossa.

Valoa …

Lopuksi, kun siemenet on kylvetty, viritetään kasvivalot kunnes luonnonvalo alkaa riittää. Taimet tarvitsevat lisävaloa noin maaliskuun puoliväliin saakka. Käytä nimenomaan kasvivaja, joissa on oikeat valon värit, joita kasvit voivat hyödyntää.

Kasvivaloja on E27 kannalla, loisteputkia 60 cm pitkiä sekä Led-valolistoja.

Lisäksi valoille on tarjolla niille soveltuvat telineet.