Anjan blogi

[Haku]

Ennakointia

Tiistai 24.4.2018

Kevät keikkuen tulevi, muutaman lämpöisen päivän jälkeen kelit viilentyivät taas. Västäräkki on ollut lähes viikon ajan täällä, joten enää vähäsen on kesään. 

Se, mitä puutarhassani voin lumien aikaan tehdä, on valmistautuminen hetkeen, kun lumet sulavat.  Levitän kalkkia lumen pinnalle, rouheinen kalkki jouduttaa lumien sulamista.  Samalla tulee hoidettua hoitokalkitus kasveille, jotka kaipaavat sitä.  Happaman maan kasveille kalkkia ei levitetä eikä rinnepaikkoihin kannata sitä laittaa lumen pinnalle, koska sulamisvedet kuljettavat kalkin pois.

Ostan valmiiksi kevätruiskutteen, jolla saan tuhottua kasveissa talvehtivat tuholaiset.  Ruiskute käy hedelmäpuille, marjapensaille sekä koristepensaille ja kannattaa käyttää ainakin niille kasveille, joissa oli tuholaisia viime kesänä.  Tiiviste laimennetaan veteen ja paineruiskulla on kätevin sitä ruiskuttaa.  Ilman lämpötilan on oltava min. + 7 astetta, joten odotan, että lämpötila nousee hieman.  Silmut eivät kuitenkaan ole vielä avautumassa puissa eikä pensaissa, joten ihan päivän päälle ei tämä askare ole.

Siemenperunat kannattaa ottaa nyt lämpimään itämään.  Koska varhaisperunat saa kylvää kasvimaalla kylmään maahan, niiden itämisellä alkaa olla kohta kiire.  Myös salotti-, istukas- ja punasipulit kannattaa varata, etten jää ilman, koska joka kevät ne vaan hupenevat huomaamatta putiikista.  Ja sipuleista puheen ollen; istutan esikasvatukseen ihania liljoja; African Queen, Elodie, Magic Star, Netty´s Pride ja Red Twin.  Istutan nämä turvemultaan ja isohkoihin ruukkuihin, jossa ne saavat kasvaa niin kauan, että saan siirrettyä ne ulos perennapenkkiä kaunistamaan.  Tekisipä mieleni laittaa esikasvamaan myös muutama daalia; mm. Poodle Skirt ja Topmix Red, niistä saankin kauniit kesäkukkaruukkujen pääkasvit,  joiden kaveriksi voin myöhemmin miettiä jotakin muuta.

Kaaliruuan suurkuluttajana kylvän lehti-, kerä- ja parsakaalien siemeniä taimi- ja kylvömultaan esikasvamaan.  Voisin kylvää kaalien siemenet myöhemmin suoraan kasvimaalle, mutta esikasvattamalla joudutan satoa.  Kaalien siemenpusseissa onkin reilusti siemeniä, jokaisessa yli 100, parhaassa yli 200 (huh huh), mutta onneksi niissä luvataan hyvä itävyys vuoteen 2020 saakka, joten koko määrää ei ole pakko käyttää tänä keväänä.

Nyt voin kuitenkin jo aloittaa kesäkukkakauden istuttamalla orvokkeja, nehän kestävät jopa viisi astetta pakkasta.  Sekä valmiissa amppeleissa että ruukkuorvokeissa on tarjolla ihania värejä.  Yhdistelemällä eri värejä saan kauniita istutuksia aikaiseksi.  Valitsen eri kokoisia ja värisiä ulkoruukkuja ja täytän ne kesäkukkamullalla.  Kesäkukkamullassa on mukana kosteutta sitovia kiteitä, jotka vähentävät kastelutarvetta sekä ravinteet ensimmäisen kuukauden ajaksi, jonka jälkeen kannattaakin antaa kukkasille lisälannoitetta. 

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]