Anjan blogi

[Haku]

Kevättä mielessä

Keskiviikko 4.4.2018

Vielä on pihapiirit lunta tulvillaan, mutta ajatus pyrkii jo siihen hetkeen kun lumet ovat sulaneet.  Yritän olla pitkistymättä sitä hetkeä odotellessa, etenkin tänä keväänä kun vielä on hanget korkeat nietokset.

Muistelen pihan istutuksia ja kovasti jo suunnittelen perennapenkin muokkaamista.  On käytävä talon varjostaman, liki koko päivän varjossa olevan perennapenkin kimppuun heti kun lumet sulavat.  Istutin ensimmäisen jouluruusuni 8 vuotta sitten tähän penkkiin.  Pari vuotta sitten löysin ensimmäiset jouluruusun pienet taimet emokasvin juurelta tiheänä kasvustona, siitä olen niitä jakanut tuttaville sekä istuttanut uusiin paikkoihin omassa pihassani.  On niitä pikkutaimia löytynyt metrien päästäkin, mm. juhannusruusun alta, jossa olen niiden antanut kasvaa niillä paikoillaan.  Liekö kulkeutunut kissan turkissa tai omissa saappaissa siemeniä sinnekin.  Taas saan keväällä siirtää uusia jouluruusun taimia sopiviin, varjoisiin paikkoihin. 

Peuran- ja pisamakellot ovat vallanneet jo kunnon tontit itselleen, niitä täytyy rueta jo rajoittamaan.  Siirrän osan kasvustosta alueelle, johon olen siirtänyt jo aikaisemmin erilaisia kellokukkia.  Siellä ne saavat levitä vapaasti.  Japaninakileijan ja sormustinkukan pikkutaimia siirrän ketokukka-alueelle, jossa ne saavat siementää ja kasvaa rajoittamatta, ainakin toistaiseksi.

Lempiperennani harjaneilikka ei viihdy oikein hyvin tässä varjoisassa penkissä.  Siirrän ne valoisampaan paikkaan sekä kylvän samaan paikkaan uusia harjaneilikan siemeniä, niitähän on useampia lajikkeita.  Erityisesti tykkään vahvoista tumman punaisista, liloista ja kirjavista väreistä.

Kun saan taimia siirtämällä uutta tilaa penkkiin, istutan tilalle lehtoängelmää ja sormivaleangervoa.  Näinpä ne istutukset muuttuvat ja saavat uutta ilmettä lähes joka vuosi.  Mutta nyt on vielä hetki aikaa tehdä tätä suunnittelutyötä myös muille istutuksille ennen kuin saan tarttua lapion varteen.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]