Anjan blogi

[Haku]

Maaliskuun hommat puutarhassa

Maanantai 4.3.2019

Vaikka ulkona on vielä umpihanki, kannattaa kuitenkin tiirailla, onko puutarhassa kaikki hyvin.

Jos sinulla on ikivihreitä kasveja; havukasveja, mahoniaa tai alppiruusuja, niillä pitäisi olla nyt varjostuskankaat päällä estämässä kevään auringonpaisteen tai tuulien kuivattavaa vaikutusta.  Tästä kirjoittelinkin jo helmikuulla 'Ikivihreiden kasvien varjostaminen'.

Mikäli pupujussit pitävät puutarhaa elinympäristönään, ne varmaankin myös ruokailevat siellä.  Jänisverkkojen tilanne pitäisi kartoittaa, ovatko ne tarpeeksi korkealla hangen päällä.  Ellei verkkoja ole tullut laitettua ja puput ovat jo käyneet maistamassa esim. omenapuun kuorta, syötyyn kohtaan löytyy putiikista haavanhoitoainetta. 

Koivutisle on hyvä jänisten karkoittaja.  Sitä voi imeyttää kangassuikaleisiin ja ripustella kasvien oksille.  Heinäpaalitkin sillä voi suojata jäniksiltä.  Toimii!  Koivutisle on muutenkin monipuolinen tuote; karkottaa jänisten lisäksi myyrät, hiiret, hirvet, muurahaiset, etanat, käärmeet...  Sillä voi hävittää myös peltokortteen, jättipalsamin ja jättiputken.  Koivutisle on kotimainen tuote ja sitä saat putiikilta.

Kuusia ja mäntyjä voi leikata vielä ennen kasvun alkua.  Puuhun jätetään viiden sentin mittainen kuivuva oksatappi, näin pihka ei valu pitkin runkoa. Myöhemmin kuivuneen pihkatapin voi leikata pois.

Lehtipuut leikataan lepotilaisina.  Voimakkaasti keväällä mahlaa vuotavista puista leikataan tarvittaessa vain ohuita oksia.  Niiden isompia oksia leikataan vasta loppukesällä.  Mahlaa vuotavia puita ovat koivut, vaahterat, hevoskastanjat, kirsikka- ja luumupuut.

Muistathan, että kuivia oksia voi poistaa milloin vain.  Elävien oksien leikkaaminen tehdään suojasäällä, kovalla pakkasella jäätynyt puu halkeaa helposti.

 

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]